Omslag Det var en gång en ... ritbok

Det var en gång … en ritbok

Omslag Det var en gång … en ritbok

Amalthea Frantz (2017)

En annorlunda målarbok för alla barn (och andra)!

Att färglägga bilder övar finmotorik och kan väcka kreativitet. Men bilderna i den här boken gör mer än så: de visar många olika sätt att vara och sätter igång fantasin. Sagoväsen blandas med piratskepp, rymd och vardag. Prinsen pussar grodan, pappa är en sjöjungfru, älvor spelar fotboll.

Det var en gång … en ritbok gavs först ut på Vilda förlag år 2008. Den kallades då ”den första genusgranskade ritboken”, och sålde slut. Dockhaveri är stolta att år 2016 kunna ge ut boken igen – nytt omslag, samma uppskattade bilder!

Sagt om boken av en användare: ”Mångfald är ledstjärnan. Budskapet är tydligt, men inte övertydligt eller konstlat. Ett välbehövligt komplement till mer kommersiella och stereotypa målarbilder. Bilderna känns befriande, inspirerande och fantasifulla!”

Amalthea Frantz är illustratör och skribent: ”Idén till en sådan här målarbok fick jag för ungefär tio år sedan, när jag jobbade på olika förskolor och fritids. Barnen önskade, vi hittade på motiv tillsammans, jag ritade och kopierade upp. Det var så tydligt befriande för många att få hjälp att skapa en bild, sedan få göra klart den själv, och dessutom få en ny om det ’blev fel’. Och förstås att få önska karaktärer och situationer som barnen saknade från andra böcker. Det kändes självklart att ta det vidare till en hel bok.”

This entry was posted in . Bookmark the permalink.