Antidebuten

Omslag Antidebuten

(2012)

En elvafaldig utgivning med tillhörande tillställning

VAD ÄR ANTIDEBUTEN?

Antidebuten är elva korsbefruktande upplopp, samt en performativ festlighet lördag 9 juni 2012 på Fria Teatern i Högdalen. Verken, liksom festligheten, är en utgångspunkt för att diskutera under vilka villkor texter idag läses, skrivs, ges ut och distribueras. De är också vykort, översättningsglapp, orkaner/flickor, systerskap, refuseringshaverier, hyperkomplexa vikböcker, sprängda internetkonstverk, koreografiska kuvert, kollektiva dagböcker, ensamma dagböcker och manifest.

VAD VILL DOCKHAVERI MED ANTIDEBUTEN?

Vi vill initiera och delta i ett offentligt samtal om de former som litteratur och utgivning idag har respektive skulle kunna ta. Vi vill också skapa förutsättningar för en alternativ reception. Här är några förslag på hur en sådan kan se ut.

VI SER GÄRNA ATT DU/NI INTRESSERAR ER FÖR FÖLJANDE IMPERATIV:

… skriv om kluster, grupperingar, det som händer mellan texter mer än i dem. Tänk spiral, tänk ögonpulver. ”Vad är ögonpulver?”

… för en dialog om det här med dina vänner/fiender/kollegor/chefer/”babies” och skriv ner det ni säger kollektivt. Rör vid varandras fingertoppar, tänk: mitt tangentbord är ditt.

… skriv mer diskuterande, resonerande och poetiskt, mindre recenserande. Vi vill att det ska vara omöjligare att läsa det ni skriver, men möjligare att förirra sig i det. Ta oss till platser vi inte visste fanns!

… var så öppna och experimenterande i det ni skriver att ni inte kommer undan med det. Tänk flyktlinjer, tänk migrationer, tänk: jag är en dansande dockhaverisk delegation. (Finns inga fel, förutom en ev. ”vanlig” recension.)

… skapa mer plats för frågor kring distribution, publikation och produktion av text än vad som faktiskt är möjligt. Vi är fett seriösa bindeord som kommer att förändra (litteratur)världen, går snabbare om ni hjälper till.

… skriv på ett annat språk än brukligt är. Gapa, spraka, låt tungan sväva loss, gör en rosett och sätt den i snurr – sprätt opp!

… utmana er själva, oss och läsarna – vi kan inte nog betona hur viktigt det är att ni uppbringar allt ert mod.

I ANTIDEBUTEN INGÅR:
En positiv liten kniv – Sofie Nohrstedt
Systerkaka – Hanna Riisager och Kaisa Riisager
Porr för Vlada – Lidija Praizovićs
Kära du – Anna Lindberg och Karin Rapp
RSVP – Tova Gerge
Verbet tycks sakna mening – R. C. Kjellstrand
Jatketaan diaries – Moa Schulman

This entry was posted in . Bookmark the permalink.