Stiftet är här!

Den 17 december klockan 18.00 är det smygrelease för Linda Holmers, Universitetsadjunkt på HDK, och Ina Marie Winther Åshaugs bok Stiftet på Göteborgs Litteraturhus. Boken utkommer 10 januari 2019.

”Igår frågade Therese om jag vill kalla henne Tess. Jag försöker låta bli att berätta, men det syns på mig. 
– Jag har fått en bästis, säger jag. 
– Hur vet du det? undrar mamma.” 

Stiftet är en bilderbok som ställer frågor kring ansvar och identitet. Hur skall man kunna sätta gränser, eller ens veta om någon överskrider dem, om det viktigaste är att andra tycker att man är okej? Kanske är det bara den som står utanför och betraktar bilderna längre som får svar. 

Under releasen framför Ina Marie Winther Åshaug och Linda Holmer delar av berättelsen genom ord och bild. På scen finns också Ulla Rhedin och andra gäster där samtal öppnas för hur man under arbetets gång sätter gränser för att lyssna in berättelsen, hittar en gemensam röst genom bild och text som blir starkare än text och bild var för sig. Tankar kring vad formens och formgivarna Moa Schulman och Ida Mirows tillägg till berättelsen betonas också tillsammans med gränslös glädje och bubbel. 


Göteborgs Litteraturhus, Lagerhuset Heurlins plats 1b, Göteborg, 17 december kl. 18.00. 

Linda Holmer är adjunkt i design med inriktning på bild och berättande på HDK, Högskolan för design och konsthantverk vid Göteborgs universitet. Hon undersöker både som lärare och i egen praktik de hålrum som uppstår mellan text, bild och läsare i olika åldrar. Stiftet är Lindas tredje bilderbok. 

Ina Marie Winther Åshaug växte upp i Nordnorge och har tagit examen vid konsthögskolan i Trondheim. Hon arbetar oftast i små format på papper eller MDF i tekniker såsom blyerts, akryl, äggoljetempera och olja. Även om bildvärlden i regel är figurativ framträder ofta abstrakta element där ytan själv är i fokus. Hon har medverkat på en rad utställningar både i Norge och Sverige.