Gurlesk

Dockhaveri intervjuas om gurlesk
– komplett med kritiken
som 10TAL strök

I år har Stockholms Internationella Poesifestival tema Gurlesque. Det hade kunnat vara en väldigt bra sak, tycker vi i Dockhaveri. Vi har  länge arbetat med gurlesk estetik som kollektiv och som enskilda konstnärer och författare, många av oss långt innan vi visste att ordet fanns. Men vi är inte inbjudna. Att inte bjuda in Dockhaveri som kollektiv är en sak men än mer förvånande är att ingen av de författare och konstnärer som ingår i gruppen heller är tillfrågade. Vi saknar också majoriteten av de namn och sammanslutningar som i flera år, ofta i motvind och utanför de stora arenorna, arbetat med femininitetsestetik. Arrangörerna 10TAL menar att de satsar på det internationella men det finns en rad inhemska namn bland de inbjudna: storförlagsförfattare, kändisar och ett och annat mer radikalt alibi – ofta tillagt i sista stund.

I anslutning till festivalen ger 10TAL ut ett nummer med samma tema. Under en fas i arbetet fanns rykten om att Dockhaveri skulle bli inbjudna till festivalen och två Dockhaverister lät sig intervjuas. Ingen inbjudan dök upp. Redaktionen ville även stryka så pass viktiga delar av intervjun att Hanna Riisager och Maria Margareta Österholm, de intervjuade, och journalisten Elin Cullhed drog tillbaka artikeln. Istället publicerades en kortare version i DN den 30 november. Artikeln där inramades dock av information om festivalen, samtidigt som det inte längre framgår att Dockhaveri inte är inbjudna. Vi är mycket mer än ”misstänksamma” mot festivalen. Inte minst på grund av 10TALs ovilja att publicera något som inte enbart klappar medhårs.

Här är intervjun, komplett med 10TALs strykningar.

Istället för den information om poesifestivalen som omgav intervjun i DN hade vi velat se det här:

Dockhaveris tips om gurlesk och femininiteter:

Ett lysande namns gurlesknummer

Alexander Alvina Chamberland

PK-maffian, Judith Kiros

sonofdaddy, Stina Kajaso

The Doll Games, Shelley & Pamela Jackson